+32 4 85 33 86 21 info@emsg.be
Hoek 76 - Unit 742850 Boom, Belgium

Realisaties

Realisaties

Hieronder vindt u een overzicht van onze meest recente realisaties en projecten. 

Vervangen klemmenkast

Wegens veroudering van de installatie was het nodig de volledige klemmenkast te vervangen. We ruilden de oude plastieken kast om door een nieuw exemplaar uit roestvrijstaal met wartels uit messing. De voorbereiding, zoals het voorzien van de gaten voor de wartels en het opbouwen van de klemmenstroken, gebeurde in onze werkplaats. Ter plaatse dienden we dan enkel de kast te wisselen en de huidige kabels aan te sluiten. 

Vervangen kraanrijwielen Aumund kraan

Aangezien de kraanrijwielen na jaren intensief gebruik te ver versleten zijn om nog te behouden werd beslist om deze allemaal te vervangen. De 16 kraanrijwielen werden op maat gemaakt en de loopvlakken werden gehard. Alle wielen werden voorzien van nieuwe lagers en de assen werden vernieuwd waar nodig. 

Vervangen bedieningslessenaar Nelcon kraan

Na meer dan 20 jaar dienst was de oude bedieningslessenaar aan vervanging toe. In onze werkplaats hebben we de nieuwe lessenaar voorzien van de nodige bedieningselementen (joysticks, drukknoppen en signaallampen) en deden we het nodige kablagewerk. Vervolgens hebben we ter plaatse de oude stoel uitgebouwd en de nieuwe ingebouwd. 

 • Bedieningslessenaar: Spohn+Burkhardt 

Revisie hijswerk Aumund kraan

Wegens kritieke speling en lekkage was het nodige het volledige hijswerk aan een grondige revisie te onderwerpen. Op voorhand werden de reserve tandwielkast en hijsmotor al gereviseerd. Verder zorgden we voor nieuwe tonnenkoppelingen en een nieuwe hijsrem. Op deze manier konden we alle kritieke onderdelen in één maal wisselen. 

 • Tandwielkast: Kreiskott
 • Hijsmotor: Siemens 
 • Hijsrem: Dellner Bubenzer 

Automatische plaatsbepaling

Het ontwikkelen en programmeren van een automatisch plaatsbepalingssysteem voor een Eberswalde kraan. Dit laat toe het kat- en kraanrijwerk automatisch te laten terugkeren naar een op voorhand bepaalde positie b.v. boven een bepaalde stack. 

 • Programmeren van een automatische besturing van de kraan
 • Aanpassen bestaand PLC programma
 • Bijplaatsen extra bediening in sturingslessenaar

Vervangen cabine en bedieningslessenaar Aumund kraan

Omdat de cabine verouderd was en op kritieke plaatsen roestvorming begon te vertonen werd beslist om deze te vervangen samen met de bedieningsslessenaar. In onze werkplaats hebben we de lessenaar voorzien van de nodige bedieningselementen en deden we het nodige kablagewerk aan cabine en lessenaar. 

 • Bedieningslessenaar: Spohn+Burkhardt
 • Cabine: Scancab

Ombouw Peiner kranen

Wegens regelmatige storingen en de aanzienlijke leeftijd van de elektrische installatie van de beide Peiner kranen te BST Willebroek werd beslist de volledige elektrische installatie te moderniseren. Dit houdt in het vervangen van alle relais’, zekeringen, kabels en klemmen. Voor het top- en hijswerk werd de klassieke sleepringanker sturing vervangen door frequentieregelaars. Voor een optimale toerentalregeling werden de motoren uitgebreid met encoders. De oude relaissturing werd ook vervangen door een PLC gestuurd systeem (S7-1200). De cabine en lessenaar werden eveneens vernieuwd.

 • Elektrische installatie: Siemens/Gefran 
 • Cabine: Scancab 
 • Bedieningslessenaar: Spohn+Burkhardt 

Revisie kabeltrommel Noëll Kraan

Wegens schade aan de uitgaande as van de tandwielkast en kabeltrommel was het nodig deze te demonteren en te herstellen. De uitgaande as, die bevestigd is aan de kabeltrommel, werd vervangen. De tandwielkast en hijsmotor werden eveneens aan een grondige revisie onderworpen.

 • Tandwielkast: Flender 
 • Hijsmotor: ABB 

Anti-collision detection

Om de veiligheid tijdens bedrijf van de kranen te verhogen hebben wij op verscheidene kranen botsbeveiligingen gemonteerd. Dit voor het bewaken van het kraanrijspoor alsook voor het bewaken van  het klapgedeelte over het water. Het betreft hier 3D-lidar sensoren waarmee we zeer nauwkeuring (tot op de mm) de kraan kunnen laten vertragen en uiteindelijk tot stilstand kunnen laten komen om botsingen te voorkomen. 

 • Sensoren: Sick MRS1000

Opbouwen straddle carriers

Medewerfleiding over het opbouwen van meer dan 100 straddle carriers in samenwerking met Kone Cranes.